Vodič za kupovinu šporeta
Kuhinja je prostor u kojem domaćice obično provode dosta vremena i stoga je važno da ona bude organizovana tako da se dame lako snalaze u njoj. Kako bi se to postiglo, potrebno je da odaberete belu tehniku i kuhinjske aparate koji će se uklopiti u vašu kuhinju i istovremeno vam ostaviti dovoljno mesta za funkcionisanje.
Ukoliko se spremate da opremite vaš prostor u kojem pripremate obroke a odlučili ste se ne za ugradne ploče za kuvanje i rerne već za šporet, verovatno se pitate koji tip bi vam najviše odgovarao.
Pošto šporet “ima glavnu reč“ u kuhinji, u nastavku ćemo se pozabaviti vrstama šporeta i njihovim karakteristikama kako se ne biste “opekli“ prilikom izbora, a čekaju vas i korisne informacije i saveti za održavanje šporeta.
Koje vrste šporeta postoje
Pre nego što se posvetite karakteristikama šporeta, neophodno je da odaberete jedan od 3 osnovna tipa: električni, kombinovani ili šporeti na plin.
Električni šporet može da ima ringle ili ravnu ploču na kojoj su označene konture ringli. Šporeti širine 50 centimetara imaju 4 ringle: dve prečnika 145 i dve prečnika 180 milimetara, a na modelima širine 60 centimetara može da se nalazi jedna velika ringla veličine 220 milimetara.
Mada su električni šporeti sa ringlama najviše zastupljeni kod nas, sve više domaćinstava se odlučuje za šporete sa ravnom pločom. Neki modeli sa ravnom pločom imaju koncentrične grejne površine, što omogućava da se zagreje manja ili veća površina, kao i ovalni deo namenjen za pripremanje hrane u ovalnim posudama.
Ukoliko se često dešava da hranu ne konzumirate odmah nakon pripremanja a želite da ona ostane topla dok se cela porodica ne okupi za stolom, možete da odaberete šporet sa toplom zonom koja postiže nižu temperaturu i na taj način održava hranu toplom.
Šporeti sa ravnom pločom dele se na dve grupe: staklokeramičke i indukcijske. Staklokeramičke ploče imaju 2 tipa grejača: infracrvene i Hi Light. Ovi poslednji brže zagrevaju hranu i koriste manje električne energije.
Šporeti sa staklokeramičkom površinom se brzo zagrevaju i brzo hlade, a takođe su laki za održavanje. Međutim, treba imati na umu da ne smete da ih čistite abrazivnim sredstvima. Takođe je bitno da znate da tečnost koja slučajno dođe u dodir sa vrućom staklokeramičkom površinom može da napravi pukotine na njoj.
Posude u kojima pripremate hranu na ovakvim šporetima treba da imaju potpuno ravno i glatko dno i da budu od emajla ili od livenog gvožđa. Iako proizvođači garantuju pouzdanost staklokeramičkih ploča, postoji mogućnost da slučajno razbijete ili oštetite površinu te je ipak neophodno da budete pažljivi.
Indukcijski šporeti rade pomoću magnetnog polja i za razliku od plinskih i električnih šporeta, imaju najveći koeficijent korisnog rada. Na ovakvim šporetima možete da pripremate hranu samo u posudama sa magnetičnim dnom (uređaj će se uključiti tek kada se na njemu nađe takva posuda.) Posuđe može da bude emajlirano sa ravnim dnom, od nerđajučeg čelika ili livenog gvožđa. Šporet se automatski isključi kada se posuda skloni sa njega čime se dodatno štedi potrošnja energije. Ovi uređaji imaju mnoštvo dodatnih funkcija i jednostavni su za održavanje.
Ipak, indukcijski šporeti imaju i nedostatke među kojima je verovatno najvažniji taj što oni predstavljaju veliko preopterećenje za električne provodnike.
Pored električnih, postoje kombinovani šporeti koji za rad koriste plin i struju. Ovakvi modeli obično imaju po dve električne i plinske ringle, ali mogu se naći i modeli sa 3 plinske ringle. Plinske ringle se brže zagrevaju i na njima se jednostavnije bira temperatura kuvanja.
Na tržištu se mogu naći i plinski šporeti kojima i ringle i rerna rade pomoću gasa.
Ukoliko razmišljate o kupovini kombinovanog ili plinskog šporeta, potrebno je da se pobrinete za bezbednost, odnosno da u kući imate mesto adekvatno za skladištenje boce sa gasom. Takođe bi bilo dobro da odaberete kombinovani šporet sa električnim paljenjem, jer se time eliminiše mogućnost curenja gasa. Pored toga, obratite pažnju da li šporet ima funkciju za kontrolisanje plina koja će u slučaju curenja ili snižavanja pritiska gasa automatski da prekine njegov dotok.
Kakve rerne se nalaze na šporetima
Savremeni šporeti imaju rerne sa različitim opcijama, a na vama je da odaberete onu u skladu sa vašim željama i mogućnostima. Dajemo pregled rerni kako biste znali za koju da se odlučite.
Konvencionalne rerne imaju gornji i donji grejač, a s obzirom na to da prilikom pripremanja hrane u ovakvim rernama temperatura nije svuda jednaka, u njima se istovremeno ne može spremati više jela.
Za razliku od konvencionalnih, ventilatorske (turbo) rerne svuda postižu jednaku temperaturu zahvaljujući toplom vazduhu koji ventilator ravnomerno raspoređuje po celoj rerni. U njima možete istovremeno da pripremate hranu u dve tepsije (obe će biti ravnomerno zagrejane.)
Postoje i parne rerne koje zbog pripreme na pari potpuno čuvaju ukus i hranljivu vrednost namirnica. U njima se istovremeno može pripremati više jela čime ćete uštedeti vreme.
Kada je reč o zapremini rerne, ona zavisi od dimenzija šporeta. Šporeti širine 50 centimetara imaju rernu zapremine 46, 49 i 53 litra, dok kod uređaja širine 60 centimetara zapremina rerne može da bude 60 ili 65 litara.
Meso, hrskava peciva i kolači spremljeni u rerni predstavljaju pravo uživanje, a iza njih u rerni ostaju tragovi nečistoće čije uklanjanje iziskuje dosta muke, pa pretpostavljamo da vam je čišćenje rerne jedan od najneomiljenijih kućnih poslova i zato ćete sigurno da potražite šporete sa rernama koje se same čiste.
Šporeti našeg doba imaju različite opcije čišćenja među kojima su pirolitičko i katalitičko čišćenje.
Pirolitičko čišćenje obavlja se tako što rerna postigne temperaturu oko 500 stepeni Celzijusove skale i tako se uklone naslage nečistoće, a vi samo treba da obrišete ono što je ostalo nakon samočišćenja.
Katalitičko čišćenje se vrši zahvaljujući katalitičkih samočistećih panela kojima su obloženi zidovi rerne. Mikroporozni emajl na panelima postepeno upija masnoću i izbacuje je u obliku pare dok rerna radi.
Ako nakon pripreme hrane katalitičko čišćenje nije dovoljno očistilo rernu, možete podesiti maksimalnu temperaturu i ostaviti uključenu rernu još 60 minuta kako bi se čišćenje završilo, a zatim je obrišite vlažnom krpom.
Neki šporeti imaju rerne sa Hydro-clean ili Aqua-clean funkcijom. Ovo znači da se čišćenje obavlja tako što se u posudu stavi malo vode i sredstvo za čišćenje i posuda se stavi u rernu koja se podesi na poseban program. Povećanje temperature u rerni nastaje para koja razgrađuje masnoće te se zahvaljujući tome prljavština lako otklanja.
Kako je zadatak savremenih kuhinjskih aparata da štede vreme i maksimalno pomažu svojim korisnicima, u prodavnicama se mogu naći šporeti sa rernama koje imaju različite funkcije kao što su dehidracija proizvoda biljnog i životinjskog porekla, odmrzavanje namirnica, brzo podgrevanje hrane, narastanje testa i slično.
Saveti za održavanje šporeta
Koliko god da ste pažljivi dok spremate obroke, obično se desi da baš onda kada pazite najviše isprljate šporet, a ako žurite da što pre završite, to je neizbežno. U nastavku slede informacije koje bi vam mogle biti od koristi za održavanje higijene vašeg šporeta.
Ukoliko planirate da pazarite šporet sa staklokeramičkom pločom, bitno je da znate da takvu površinu ne smete da čistite sunđerom kojim perete sudove.
Masnoća i mrlje udaljavaju se specijalnim sredstvima za održavanje keramike koja se nanose na ploču kada je ohlađena a posle čišćenja obavezno treba da se obrišu. Ostaci hrane na staklokeramičkoj površini uklanjaju se strugalicom. Tragove šećera i ostatke aluminijumske folije skidate sa površine dok je topla tako što ćete ih lagano sastrugati strugalicom.
Kada se šporet ohladi, nanesite na njega sredstvo za održavanje keramike tako što ćete ga utrljati kružnim pokretima krpom od mikrofibera. Potom površinu obrišite vlažnom a zatim suvom krpom.
Staklokeramička površina može da se održava prirodnim sredstvima kao što su prehrambena soda i ulje. Prehrambena soda se nanese na površinu i prljavština se ukloni pomoću vlažnog sunđera. Kako biste posle čišćenja šporeta napravili zaštitni sloj, protrljajte površinu mekom tkaninom na koju ste prethodno stavili malo ulja.
Ako imate šporet sa površinom od nerđajućeg čelika, možete da je održavate prirodnim sredstvima kao što su limunov sok, rastvor limunske kiseline ili sirće. Za čišćenje ovakvih površina ne smeju da se koriste abrazivna sredstva niti sredstva za čišćenje u obliku praška. Nemojte da koristite metalne žice za čišćenje, jer će one ostaviti ogrebotine na nerđajućem čeliku. Nakon nanošenja sredstva za čišćenje na površinu, ostavite da deluje od 10 do 20 minuta a zatim ga obrišite.
Kada su u pitanju šporeti sa površinom od emajla, treba imati u vidu da je površina pokrivena emajlom najnepouzdanija. Iako može da se održava hlorom, kiselinom i najrazličitijim sredstvima, emajl će se najbrže oštetiti te je poželjno da izbegnete takve šporete. Ukoliko ipak imate takav uređaj, nikako nemojte da ga čistite metalnom žicom.
Ako vaš šporet ima rešetke koje se skidaju, možete da ih operete u sudomašini (samo stavite više sredstva za pranje nego obično.) Ovakav način pranja ne odgovara rešetkama od livenog gvožđa, već od emajla ili čelika.
Ukoliko ne posedujete sudomašinu, u pomoć će vam priteći rerna. Stavite rešetke u duboki pleh, zalijte vodom i ostavite na laganoj vatri od 20 do 30 minuta. Tako ćete ukloniti najveći deo nečistoće a sa ostatkom ćete lako izaći na kraj.
Ukoliko imate šporet na gas, procedura za čišćenje je sledeća: rešetke i poklopci ringli stavljaju se u toplu vodu ili se tretiraju sredstvima za uklanjanje masnih naslaga. Delovi ringli pre stavljanja čiste se suvom krpom da kapi vode ne bi sprečavale izlazak gasa. Ako dođe do prljanja ili zalivanja ringli, one treba da se osuše i očiste čim se šporet ohladi.
Još nekoliko saveta
Nemojte da na šporet sa staklokeramičkom pločom stavljate hladno posuđe na vrelu ringlu, jer razlika u temperaturi može da dovede do pucanja ploče.
Potrudite se da na ringlama šporeta sa staklokeramičkom pločom ne ostane šećer ili tečnost sa šećerom zato što stavljanje posude na takvu ringlu dovodi do trajnog oštećenja. Preporuka je svakako za Bosch šporete zbog odličnog kvaliteta.
Bilo bi idealno da sa jedne i druge strane šporeta ostavite prostor do 60 centimetara koji će vam služiti za odlaganje hrane.
Nemojte da smestite šporet pored frižidera, jer ćete tako smanjiti učinak kompresora za hlađenje. Ako ova 2 kuhinjska aparata baš moraju da se nalaze jedan pored drugog, stavite između njih izolacionu prepreku čime ćete umanjiti strujanje toplote između njih.
Dobro proučite funkcije i karakteristike modela koji vas interesuje, jer umnogome mogu da vam olakšaju svakodnevni život. Među njima su termički osigurač sa automatskim isključivanjem, digitalni tajmer, indikator preostale toplote.
Ukoliko u porodici imate malo dete, bilo bi dobro da nabavite šporet sa sigurnosnim zaključavanjem kako biste eliminisali mogućnost da ga mališan uključi.
Obavezno obratite pažnju na energetski razred šporeta, jer vam ušteda energije obezbeđuje manji iznos računa za struju.